Tuesday, December 31, 2013

jum join churp-churp

         churp2?? apa tu?? hah x taw? jum tengok sini..dan daftar sekali...jum kaut keuntungan melalui churp2!


                                  clik banner untuk sign up! jum2

Monday, December 30, 2013

KONTES U-BLOGGER

PELANCARAN | KONTES U-BLOGGER | Assalamualaikum, seperti yang di war-warkan sebelum ini, maka hari ini bermulalah Kontes U-Blogger yang bertujuan membuka ruang kepada rakan-rakan Blogger yang sudah mempunyai brand dan service mereka sendiri untuk sama-sama mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka.

BANNER U-BLOGGER

Syarat-syarat Penyertaan

1. Mestilah Blogger yang berwarganegara Malaysia.
2. Follow blog www.mawardiyunus.com [klik]
3. Buat entri bertajuk KONTES U-BLOGGER
*sila copy coding berikut dan paste di ruangan HTML
4. Sila backlink banner U-blogger ke entri ini.
5. Jawab 1 soalan berkaitan dengan penaja Kontes U-Blogger dan Tinggalkan URL entry dan jawapan anda ke dalam ruangan komen entri ini. * awas jangan jawab dan letakkan jawapan soalan kontes di dalam entry anda untuk mengelakkan peserta lain "copy & paste".

SOALAN : SIAPAKAH PEMILIK MYWIFE CLOSET?


6. Follow blog, Like fanpage penaja dan Follow Google+ penaja.


Instagram

Senarai Blog U-Blogger

U-Blogger Mk Syahir ~ fuh.my [klik]
U-Blogger Dik Bee ~ www.dikbee.com [klik]
U-Blogger Hafizzy Aziz ~ www.fizgraphic.com [klik]
U-Blogger Sue Izza ~ myputeri21.blogspot.com [klik]
U-Blogger Qaseh Dalia ~ www.qasehdalia.com [klik]
U-Blogger Nurramizah Fadzil ~ supersihat.com [klik]
U-Blogger Pari Pari Putih ~ www.paripariputih.com [klik]
U-Blogger Marqis Careno ~ marqiscareno.blogspot.com [klik]
U-Blogger Korakora Art ~ korakoraartdesign.blogspot.com [klik]
U-Blogger Zulhilmi Tempoyak ~ www.zulhilmitempoyak.blogspot.com [klik]
dengan kerjasama Kelab Blogger Ben Ashaari [klik]



Senarai Fanpage U-Blogger
 




jum dapatkan tips temu duga

hai jum dapat kan tips untuk temu duga..x taw nak cam mna.,.hah disini ada sedikit tips..jum baca..





NAK DAPATKAN TIPS INTERVIEW..KLIK GAMBAR..


Sunday, December 29, 2013

"Zahra Bakar Collection Giveaway"

Assalamualaikum...

Zahra Bakar Collection merupakan sebuah online shop yang menjual pelbagai jenis tudung dan shawl antaranya tudung syria, bawal arjuma, alsya ring dan sebagainya. Zahra Bakar Collection, turut mengambil tempahan sulaman (cross stitch) dengan pelbagai jenis design/ reka bentuk mengikut kehendak pelanggan.

Zahra Bakar Collection GiveawayZahra Bakar Collection Giveaway


Selain itu, Zahra Bakar Collection turut menjual kain pasang dan kain batik terengganu yang dihiasi dengan pelbagai jenis corak dan warna yang pastinya memikat hati. InsyaAllah, kainnya berkualiti tinggi dan selesa dipakai. Harganya juga sangatlah berpatutan.

Untuk meraikan pembukaan Zahra Bakar Collection online shop, kami mengadakan simple giveaway buat anda. Ingin dapat hadiah yang menarik dari kami? Ayuh, sertai sekarang. 

Zahra Bakar Collection Giveaway
Klik banner untuk sertai.

Friday, December 27, 2013

Giveaway : VirtualMalaysia.com Promotes VMY2014

Salam,


VirtualMalaysia.com dengan baik hatinya, nak bagi hadiah banyak untuk promote diorang punya website yang juga merupakan website yang boleh dirujuk/dipercayai untuk tourist/travel sempena Visit Malaysia 2014! Jom usha Hadiah dulu ye! Jumlah hadiah adalah 26 dan Pemenang yang terpilih seramai 26 orang!

1. VM merchandise (T-shirt/Payung/Mug) + RM10 mobile top up = 3x

2. Payung Virtual Malaysia = 3x
3. T-Shirt Virtual Malaysia = 3x
4. Mug Virtual Malaysia = 3x
5. Long Chiffon Skirt (Yellow) = 1x
6. Long Chiffon Skirt (Blue) = 1x
7. Long Chiffon Skirt (Red) = 1x
8. 5 keping Voucher 10% Cupcake Lily Cafe = 10x
9.  Shawl (Handmade by Salju) = 1x

Jom tengok gambar-gambar hadiah, kalau bagi list je, xde la excited sangat kan? Hehehe 











Okay tak hadiah? Ni baru first give away taw, next time diorang akan offer hadiah lagi masyuk! hehehe. 

Nak join? Clik link dibawah! :)

http://sayaiday.blogspot.com/2013/12/giveaway-virtualmalaysiacom-promotes_27.html

 Hehehe . Simple jeee. Cepat join ramai-ramai! ajak kawan-kawan :)


Contest End : 31th December 2013! 

saya tertarik dengan artikel ini..jum lihat dulu video ini..

Kuala Lumpur is all set to provide tourists a travel experience they have never had before in the nation’s capital.
In conjunction with the Visit Malaysia Year 2014, Kuala Lumpur is set to thrill visitors with some exciting activities, among which include carriage rides along Dataran Merdeka (which British gentlemen used to do in the days of yore), Kampung Baru Heritage Trail and a helicopter aerial tour of the city at Taman Tasik Titiwangsa.
Kuala Lumpur is targetting 15 million tourists for the upcoming Visit Malaysia Year 2014 – 10.1 million foreign tourists and 4.9 million domestic tourists.
Revenue estimated from tourist spending is targetted at RM24 billion.
He added that the tourists in the city are expected to bring in more than RM24 billion in revenue.
Kuala Lumpur Mayor, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib,  said, “With more tourism products, services and events, I am confident that the target set for tourist arrivals can be achieved.”

DiGizens Thank You Sale


the most grateful person in my life?? hmm i think my mom..because she everything to me.. she always have when i feel sad. she always give motivated in my life

Mother is a unpredictable and beautiful (Anmol)relation of this world.You can't imagine the feelings of a person Whose Mother is not in this world.If You have have mother you are the luckiest person of this world because someone is present in this world who always pray for your success, if you become late some day you can' guess her tension. every person has its own feelings about mothers. poets wrote millions of the poems on this topic instead i feel that its nothing regarding her love.This world is full of the amazing love stories of the mothers to their children.Mother is the second name of love for me. Her heart is vast like sea where she absorb all the mistakes of their children and never minds. 

                                                   DiGizens Thank You Sale


HOHOHO It is the most exciting time of the year again! We’ve been looking forward to the joyful month of gifting andddddddd it’s finally here!
This time, if you think that Year End Sales is just about shop, shop and shop till you drop, think again!!
All thanks to our thoughtful DiGizens (DiGi staffs), they know that you’ve been working hard throughout the year. *pats on shoulder* Hence, they would like to reward EVERYONE by having the Biggest Year-Endpromotion yet!
This time, with DiGi awesome offers and plans, you get to reward yourselves and your loved ones with FREE smartphones, FREE tablets,FREE internet and FREE calls! Tell me, who doesn’t love free stuff?!
With DiGi Thank You Sale, you can reward yourself with a Sony Xperia C for RM999 FREE!!
Or even a Sony Xperia Z for RM2,199 FREE!!
In order to show our appreciation to all DiGi users for this amazing year by making DiGi the widely preferred network in Malaysia, DiGi is now giving away 2 Samsung GALAXY S4 smartphones and 1 HTC One smartphone to our selected lucky winners!
mahu join?? jum klik sini

digi always the smarter choice>>jum lihat sini 
      


segmen simple giveaway by cik garam

Assalamualaikum... buat kali pertamanya blog cik garam membuat segmen simple giveaway..sempena pelancaran kempen menutup aurat dengan sempurna yang akan di adakan  di seluruh malaysia pada 28.12.2013..segmen ini amat mudah. korang jz perlu buat kata2 semangat untuk menyeru semua rakyat malaysia menutup aurat dengan sempurna...
klik banner

jika berminat korang perlu
1.copy banner dan post pada blog masing2
2.post link  pada kotak komen
 .3.follow blog cik garam 
4.follow  facebook cik garam
5.klik iklan nuffnang yng ada dekat blog cik garam (tiada paksaan)
6.share pada kawan2..


hadiah
topup rm 10 (pemenang untuk 2 orang)
jadi bloglist di blog cik garam x4




Thursday, December 26, 2013

pesanan buat suami

pisss...piss hai assalamualaikum..hah kali ni mahu buat entri khas buat kaum adam..terutama yang ada isteri..hah yang belum nikah pun bole bace..leh tambah ilmu..nanti bila dah nikah ,bolelah praktikkan..ngee

Oleh Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah-

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand jimak sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing dan berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritahu isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aje. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bhai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah andamengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang di dalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”

Wednesday, December 25, 2013

Pencarian Bloglist dan Review Blog by lyeen

              
                                         mahu join?? klik sini>>>>klik saya
Apa yang menarik?
1. Semua peserta akan jadi bloglist Lyeen dekat blog cik lyeen sepanjang tahun 2014.
2. Semua peserta boleh gunakan bloglist untuk blogwalking, follow dan leave comment.
3. Lima orang top referral akan dapat hadiah istimewa dari sponsor utama.
4. Sepuloh blogger terpantas akan direview!
5. Sepuloh blogger terakhir juga akan direview!

jum berdakwah

setiap pertemuan pasti ada perpisahan

assalamualaikum..

Kenapa ADA Perpisahan? Sebab ADA Pertemuan. Kenapa BERTEMU? Sebab ALLAH Takdirkan. Kenapa BERPISAH Sebab ALLAH Tentukan. :')

macam itu la kehidupan,setiap pertemuan pasti ada perpisahan.. tak kisah la pisah ngan spe2 pun..dengan kwan k? buah hati k? hah spe2 pun ..mungkin ada hikmah kenapa kita berpisah dengan seseorang.mungkin Allah ingin mengajar kita erti rindu kepada seseorang.
pedih??yap memang! tapi mungkin itu yang terbaik,mungkin Allah merancang sesuatu yang terbaik buat kita. ..

walaupun dia jauh,dia selalu ada dekat hati kita..kita kena la selalu berdoa kepada Allah supaya Allah melindungi dia...hah btol x??

Tuesday, December 24, 2013

do & dont bila berjumpa ibu si dia..

Wah, nampaknya ada yang sedang berbunga-bunga bila si dia ajak datang beraya kerumahnya.

Suka la tuh kan!

Tapi, suka tuh suka juga. Ada beberapa rules yang perlu kamu tahu bila ingin berjumpa dengan ibu si dia. Ingat, pandangan pertama seorang ibu sangat memainkan peranan. Kalau si ibu dah tak suka memang  susahlah jadinya.

Jadi, jom ketahui apa yang boleh dan tak boleh kamu lakukan sepanjang berada di rumahnya!

DO :

1)      KENALI SIFAT IBUNYA DAHULU
Sebelum kamu bertentang mata dengan ibunya. Soal selidik sikitlah pada anaknya. Kenal pasti dahulu sifat dan karakter ‘bakal ibu mertua’ kamu itu. Penting untuk kamu tahu apa yang dia suka dan tidak sebagai langkah berjaga-jaga. Maka tidaklah kamu ‘ter’ lakukan pekara-pekara yang boleh menyingung perasaan si ibu kan?

2)      TUNDUK HORMAT
Bila si dia berkata “ibu ini lah kekasih abang” jangan kamu terus meluru dan cium tangan ibunya pula. Anguk dan tundukan sikit kepala dengan pelahan sebagai tanda hormat kamu pada ibunya kemudian barulah kamu hulurkan tangan dan salam. Jangan lupa cium tangannya sekali ya!

3)      RINGANKAN TULANG
Walaupun kamu tetamu di dalam rumah mereka, tidak bermakna kamu harus duduk dan tunggu seperti tuan puteri. Ringankan tangan untuk memberi bantuan pada ibunya atau ahli keluarga yang sedang sibuk menghidangkan makanan. Dari situlah ibunya menilai kamu.

4)      DUDUK DENGAN SOPAN DAN SELESA
Duduk dalam keadaan selesa tidak bermaksud kamu harus duduk dalam keadaan terkangkang atau angkat kaki ke atas sofa. Perlu di ingat, ada orang memang tak suka jika tetamu letak kaki di atas sofa mereka. Jadi eloklah jika kamu kepitkan dua kaki kamu sambil duduk dalam keadaan yang tidak terlalu menyandar dan tidak terlalu membongkok.

5)      PUJI LAH SEDIKIT
Apa salahnya jika kamu ‘renjis-renjiskan sedikit air di dalam kuali panas’. Jika kamu sedang makan, pujilah makanan yang ibunya masak atau mungkin kamu boleh puji dekorasi rumah mereka. Buatlah si ibu tersenyum sipu.

6)      BASUH PINGGAN
Memang nampak lucu, pakai cantik-cantik sekali duduk dapur basuh pinggan, habis hilang glamer! Jangan risau. Walaupun hilang glamer, percayalah kamu dapat curi hati ibunya dengan kerajinan kamu ini. Sambil membasuh sambil tu korek-korek lah rahsia pasangan kamu!

DON’T :

1)      JANGAN MENGADA-NGADA!
Bila berdepan dengan ibunya, cuba kawal sikit sifat manja kamu. Jangan tunjukan sangat keakraban kamu berdua. Ada juga yang menyampah melihat gelagat kamu! Percayalah, tak aka nada ibu yang suka melihat pasangan anaknya mengada-ngada di depan mata!

2)      DIAM SERIBU BAHASA
Walaupun kamu terlampau gugup hingga kelu lidah untuk berkata-kata, jangan sesekali biarkan perbualan kamu dan ibunya sunyi sepi bergitu sahaja. Cubalah buka topik-topik yang menarik untuk di bualkan. Jangan sebabkan perasaan gugup kamu itu ibunya menganggap kamu sombong pula.

3)      BERSAYANG-SAYANG
“Sayang, tolong ambilkan makanan untuk baby! Baby malulah!” – No way! Jangan berani-berani cakap macam ni di depan ibunya ya. Kamu akan di cop ‘gedik’ seumur hidup kamu! apa salahnya guna gelaran “awak – saya”, “I – You”  atau untuk lebih mudah panggil sahaja nama masing-masing.

4)      ELAKAN BERI ISYARAT  NON-VERBAL
Sedang kamu bersembang dengan ibunya, tiba-tiba telefon bimbit si dia berbunyik, kamu terus pandang dan memberi satu isyarat seperti “jaga-jaga saya perhatikan awak di sini” itu akan menyebabkan ibunya terfikir dua tiga kali tentang kamu. Elakan daripada memberi isyarat yang non-verbal pada pasangan kamu kerana ia akan mendatangkan syak wasangka dari ibunya yang sedang memerhatikan gerak geri kamu.

5)      TERLALU BANYAK BERCAKAP
Terlalu banyak bercakap pon tak elok, si ibu pasti bosan dengan setiap kata-kata yang keluar dari mulut kamu. mesti dalam hati si ibu “hey, habislah anak aku dapat perempuan yang suka membebel”.  Jadi lebih elok jika kamu tidak terlalu ramah dan tidak terlalu berdiam diri.

6)      JANGAN PAKAI PAKAIAN TERDEDAH, JARANG DAN TERLALU KETAT
Jika kamu beraya ke rumah orang dengan memakai pakaian yang tidak sopan, terdedah sana sini, jarang dan terlalu ketat jangan kata ibu si dia, ibu kamu pun sudah tentu akan naik meluat melihat pakaian kamu yang ala-ala tak cukup kain itu. 

siapa belum tidur?





Assalamualaikum ..dan selamat malam..ahakz >.<
Siapa sini belum tidur??huh kita geng…geng x tdo..huhay
Adoi x ngantok plakk mata ni..x taw nak buat apa..bosan..nak msj ngn orang len,x taw nak msj ngn spe..huh (lg pun mne da krdt) ngee >.<

Oh ya,x lme lg umo aku dh nk 20 thun..huhay rasa bngga la plakk..yela aku dah nak jd besar..cepat tol mse brlalu..tup2 dah nk 20 thun..ngee :p

Huh ari lepas aku da jumpa kwan aku..dh lme x nmpakk die..tngah borak2..tbe2 die kata die nak kwin..wau!! x sangka..hah tahniah..pastu plakk kwan aku yg sorang ni plakk dh tunang..huh jeles ny… aku borak2 la ngan umi aku..cte la tentang die orang..tbe2 umi aku kata anak umi ni ble la plakk…erkk?? Mmg x la…pakwe pun x da..adoi..hahaha x pe xpe..pe2 pun aku rasa happy bab kwan aku nak kwin dh..huh tahniah..ngee alamatnya aku la yg last t dlam geng aku..huh..mungkin wt mse ni aku kwin ngn kematian..ngee..



Jodoh tu rahsia Allah..Allah je yg tahu..kita perlu bersabar…nanti pasti Allah ketemukan kita ngn si dia..insyaallah..

LARANGAN DALAM PERSAHABATAN!

                     
 assalamualaikum..siapa sini yang tiada sahabat.?? mesti semua orang ada..btol x?? huh tahu x ,pe bnda yg perlu kita ketahui dan cuba elakkan??hah kali ini cik garam nak share 1 entri mngenai pantang larang persahabatan..

☛   HORMATI HAK & PRIVASINYA
Walau rapat macam mana sekalipun kamu masih perlu hormati hak dan privasinya. Perlu di ingat, kamu bukan milikinya. Jadi, jangan terlalu berkecil hati jika dia minta ruang dan membuat keputusan tentang dirinya tanpa merujuk kamu. Hormatilah hak dan privasinya barulah hubungan kamu akan berkekalan.

☛   JANGAN RAMPAS MILIKNYA
Pekara ini sering terjadi dalam persahabatan. Tidak kiralah sama ada muda mahupun tua. Jangan sesekali kamu cuba merampas miliknya terutama kekasihnya! Percayalah, sekali kamu lakukan kesilapan pasti si dia akan ingat dan sukar untuk maafkan kamu.

☛   JANGAN MENGHINA!
Tidak kira sebesar mana sekalipun kamu bergaduh, jangan sesekali cuba menghina sahabat kamu walaupun si dia banyak kekurangan. Kadang-kadang bila kita terlampau marah, kita tak akan sedar apa yang telah kita katakan tetapi, bila kamu mula menghina nampak sangat selama ini kamu hanya bermuka-muka sahaja dengannya. Di depan kamu memuji di belakang atau di dalam hati tuhan sahaja yang tahu. Jangan begitu!

☛   SALING MELENGKAPI
Jika sahabat kamu itu banyak kekurangan, kamu sebagai teman paling rapat seharusnya melengkapi apa yang patutnya bukannya lagi memandang rendah padanya. Begitu juga sebaliknya. Barulah ikatan persahabatan antara kamu berdua semakin kukuh!

☛   SENTIASA BERHUBUNG
Bukan hanya sekadar sentiasa berhubung dengan kekasih, kamu juga perlu sentiasa berhubung dengan sahabat. Sekurang-kurangya seminggu sekali. Bukan itu sahaja, kamu juga boleh sentiasa respond dengan status atau tweetnya di media sosial. Tetapi awas, hati-hati dengan setiap perkataan kamu ya.

☛   JANGAN MENGUNGKIT SEGALA PENGORBANAN
Big no jika kamu seorang yang suka mengungkit! Ini akan menunjukan bertapa tidak ikhlasnya pengorbanan kamu. So, elakan daripada mengungkit ! jika kamu berada di tempatnya pasti kamu pon tak selesakan bila ada sahabat yang suka mengungkit!

sayangilah sahabat kita..walaupun sahabat kita tiada sikap yang sempurna..die juga manusia biasa yng selalu buat kesilapan..:)