Thursday, February 27, 2014

hidup aku ari ni..adeh

assalamualaikum...akhirnya slamat hari ni jwab ubs,.ingt kn buat guna laptop..tup2 kne tulis kt krtas...
mmg x la..aku mne hafal step2 tu..tp ada la ingt sikit2..ngee...pe2 pun alhamdullilah dpt gk jwab..ahakz..
hari ni kawan aku nak balik rumah..huh ingt kn nk balik sama sok..tp masalah ny aku plakk ada kelas..lau x krna presentation ..dh lama aku balikkk..hah wndu umi laaaaaaaaaaaaaaa...hah dh lme x balik.sob sob sob..really2 miss my mom and my dad....hahahah nak balik la weiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....hah ni nk jadi hulk ni..ish..sabo2..sok balik ! x sabo dh..hah..ish dpt la aku tolong ayah buat apam balik...ahahhaha

Sunday, February 16, 2014

first giveaway by izni sofia

                                                          klik banner

hadiah die gempak kut..hoh...
jum tngokk

senarai hadiah!!
Samsung S4 *boleh pilih warna -1pemenang
Jam Touch Screen *hitam -1pemenang
Topup RM10- 1pemenang


Tarikh tamat- *new 28 Februari 2014


*Pemenang akan dipilih secara Random.
  

Diet atkins

assalamualaikum..huh dh lme x menaip untuk blog..adehh..busy sgt..pagi ni class start tengah hari t..so smpat la cik garam nak menaip ni..ngee..
                hah nk dgr cte x?? skg ni cik garam sedang mnjalankan diet atkins..huh pe tu diet atkins??? hah jawab2..ngeee

Atkins Diet ialah jenis pemakanan sihat yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins untuk membantu korang mengurangkan berat badan dengan menggunakan konsep mengurangkan karbohidrat..

Bila kita mengurangkan pengambilan karbohidrat, badan kita akan mula membakar lemak sebagai tenaga mcm yang kita blaja kat sekolah rendah yang di ajar oleh cikgu sains, badan kita perlukan karbohidrat sebagai tenaga. rakyat Malaysia skang ni amalkan jumlah karbohidrat yang TINGGI.. itu sbb jadi GEMOK :)

So,apa yang berlaku?bila kita melakukan keja atau pun bersenam,badan akan membakar karbohidrat sebagai bahan api(betul ke aku eja).... so,ape jadi dengan lemak2 dalam badan kite? Ia akan maintain dalam badan kite,,,plus,kite makan lagi lemak,lagi la bertambah....kan3?
Jadi,bila badan kita membakar lemak sebagai tenaga,automatik la lemak dalam badan kite akan berkurang dan menyebabkan!!! Kita lebih cun dari dulu...:D

Dr. Atkins dah pun perkenalkan diet ni dari taon 70an lagi,tp tak dpt sambutan sebab ketika itu ramai menggunekan diet Low Fat...bile mengamalkan low fat,kite akan berase lebih lapar dan susa untuk kite maintainkan berat badan...plus,walaupun kite menggunekan low fat,tapi kite stil mengambil karbohidrat yg tnggi,jadi,lemak tak akan bertambah dan tak akan berkurang...so,macam mane nk kurus?? 


Diet Atkins terdiri daripada 4 peringkat iaitu :-


1. Induction (Permulaan atau pengenalan) 2 minggu atau lebih bergantung kepada kemahuan masing2..

2. Outgoing weight Lost (Penyusutan berterusan)
3. Pre-maintenance 
4. Lifetime maintenance

induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Atkins Diet kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. Induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Yang pasti, lagi berat badan anda atau lagi susah untuk anda menghilangkan berat badan (atau kedua-duanya sekali), lagi lama anda patut berada pada tahap Induction.

** Induction sekurang kurangnye 2 minggu..itu kalau setakat nak kurang 2-3 kg boleh la...kalau banyak nak turun,lame la induction ok?

Semasa 2 Minggu Induction: (TAK BOLEH SENTUH)

1.) Elakkan nasi, mi, mihun, laksa, laksana, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya.
2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya.
3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).
5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu.
8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.
9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.


Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.
2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis.
3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.
4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dengan cili boh. Elakkan sotong kerana karbohidrat tinggi.
5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun.
6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.
7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
8.) Burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...
9.) Pizza? Makan topping sahaja.
10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

Diingatkan! Air bole cepatkan proses pembakaran kalori..jadi,minum!!! Banyak!! Air kosong k... 
AIr mestilah lebih daripade 10 gelas sehari dan mesti diminum sebelum makan atau pun ketika dalam keadaan perut kosong...

Makanan Yang Diharamkan Selama 2 Minggu Induction

1. Minuman bergula seperti jus buah-buahan, air bergas (coke, sprite, pepsi), minuman berkafein seperti kopi, cappuchino, moccha, milo, barli, horlick, dll.
2. Sayuran berkarbohidrat timggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak.
3. Buah-buahan, tak kira apa-apa jenis terutama sekali pisang (23.7 gram karbohidrat sebiji).
4. Semua jenis roti, tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak.
5. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.
6. Kek, biskut dan semua produk bergandum.
7. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim.
8. Kekacang, sama ada peanuts, pistachio, dll.
9. Mihun, mi biasa, pasta, spageti, macaroni.
10. Pizza, nachos, tortilla chips, doughnuts dan any other Fast Food.
11. Gula (tak kira gula putih, merah, gula melaka, artificial sweetener, madu lebah).
12. Nasi putih, pulut, brown rice. Setengah pinggan nasi putih ada 22 gram karbohidrat! Kalau 3 pinggan... SENDIRI INGAT LAH YER...

Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 8 malam. Jangan ponteng makan! 

Contoh sarapan / Breakfast 

1.) Telur rebus / telur separuh masak - 2 biji - (0.6 grams carb) 
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb) 
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb) 
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb) 

Makan Tengahari / Malam 

1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb) 
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb) 
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb) 
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb) 
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb) 

Carb = Karbohidrat

Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!

Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb (meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)

Tengoklah pada label makanan diet, terutamanya yang berbentuk paket. Banyak yang ada 0 gram fat and 0 calorie tapi carbohydrate sampai mencecah 30 gram sepeket! 30 gram karbohidrat tu kalau dimakan akan bertukar menjadi glukosa. Bila anda exercise, glukosa itu yang dibakar sebagai tenaga dan hilang, lemak hilang sedikit sahaja sebab tiap-tiap kali makan, anda minum sepaket. Kalau 3 kali sehari, dah 90 gram karbohidrat. Sedangkan kalau nak kurus betul-betul, anda hanya patut makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja! Buat apa membazir duit membeli makanan diet dalam peket sedangkan anda boleh kuruskan badan dengan hanya menjaga karbohidrat dalam pemakanan.

Induction hanya berlangsung selama 2 minggu. Kalau berat badan berlebihan sangat atau lambat menyusut, anda boleh kekal pada tahap Induction selama 6 bulan ke atas dengan selamat. Tahap seterusnya, Ongoing Weight Loss, akan memperkenalkan makanan berkarbohidrat secara berperingkat, daripada hanya memakan 20 gram sehari, ditambah 5 gram setiap minggu (kepada 25 gram, 30 gram, 35 gram, etc) supaya anda tahu had toleransi karbohidrat anda.

Had toleransi kabohidrat anda ialah jumlah karbohidrat tertinggi sehari (dalam gram) badan anda boleh proses tanpa menyebabkan penambahan atau kekurangan berat badan (equilibrium state). Untuk atlit atau yang bersukan, boleh mencecah tahap 100 gram karbohidrat sehari tapi orang biasanya 40-70 gram sehari. Ada yang bermetabolisma rendah hanya pada tahap 24 gram sehari. Kaum lelaki, terutamanya yang muda akan lebih mudah membakar karbohidrat dan lemak daripada kaum wanita.

Syarat-syarat Induction

1. Pastikan anda makan 3 kali sehari (saiz makanan biasa) atau 4-5 kali sehari (tapi portions kecil). Jangan sekali-kali malas makan sebab anda akan terasa sangat lapar nanti dan sukar nak kawal emosi dan nafsu makan. Makan malam biarlah sebelum jam 8.00pm.
2. Makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja. Baca label pada produk di pasaraya. Sebaik-baiknya makan makanan dari pasar seperti ayam, daging, ikan sebab kandungan karbohidratnya 0 gram.
3. Makanan diproses di kilang selalu ditambah gula dan berkarbohidrat tinggi. Baca label tin, botol, kotak atau packet yang dibeli untuk tahu kandungan karbohidrat. Berhati-hati memilih sos dan kicap dalam botol.
4. Jangan makan apa-apa pun yang disenaraikan dalam senarai makanan yang diharamkan di atas. Walau sepinggan nasi pun boleh menaikkan glukosa dalam badan dan menyebabkan anda ketagihan nasi dan benda-benda manis. Bersabar dan berdisiplinlah kalau nak kuruskan badan.
5. Minum banyak air. Kalau sembelit, anda boleh mengambil psyllium husk / serat bercampur secawan air. Psyllium Husk / serat ada dijual dimana-mana farmasi dan kedai Cosway.
6. Makanan boleh digoreng, dipanggang, direbus, disalai asalkan tidak ditambah gula dan madu.
7. Rempah-ratus boleh digunakan asalkan asli, tak ditambah gula atau perasa tiruan.
8. Jangan sangka makanan tertentu itu berkarbohidrat rendah. Sebiji buah pear bersaiz sederhana ada 25 gram karbohidrat, sebiji telur ayam bersaiz besar cuma ada 0.6 gram karbohidrat! Check dulu!
9. Ambil supplement seperti spirullina dan vitamins untuk lebih menyihatkan badan lagi. Pastikan product tidak mengandungi gula atau artificial sweteener.

pada mulanya cik garam just tngok2 je mngenai diet ni..tiba2 pada 1 hari cik garam tengok 1 akak ni..dulu die gemukk..sekarang perghh kurus dan langsing dh..huh pe lg cik garam pun nak jadi cm die..hah nak tahu lebih lanjut..dan nak tengok senior2 yg berjaya dlm diet atkins ni..

boleh la lihat sini. >>kelab diet atkins malaysia

doa kan cik garam berjaya taw!!

Sunday, February 2, 2014

first giveaway by che dyla

jum setai

klik banner

SENARAI HADIAH 
3 TOP REFERRAL
Tersenarai dalam BLOGLIST Dylaa dan Syira Lokman selama SETAHUN
serta
akan DIREVIEW dalam Blog Iera Nad
 
BESERTA HADIAH TAJAAN berupa:
i ) Sepasang Dress + Topup RM 5
@
ii ) Sehelai T-shirt + Topup RM 5
@
iii ) Sehelai Pashima + Topup RM 5
 
HADIAH CABUTAN BERTUAH:
i ) Keychain Felt x 1 pemenang
ii ) Peel of mask Sophie Paris Cherry Orange x 1 pemenang
iii ) Cash RM 5 x 2 pemenang
iv ) Topup RM 5 x 1 pemenang
v ) T-shirt R4bia x 2 pemenang
vi ) Handsocks x 2 pemenang
 
1 FEBRUARI 2014 sehingga 1 MAC 2014

"IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014"

jum join sini..jum3..huhay



                                                                         klik banner

Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :-

1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia
2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014"
3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2014 dalam entry
4) Letak link sponsor dalam entry

jubah muslimah moden & gorgeous dresses
awanazstyle muslimah shop
the veil by ruzaini rozlan
scarfsweethoney
naylisha boutique
huda collection
ecadwinkyasha

segmen jom beramah mesra

KLIK BANNER UNTUK JOIN

Salam 1 Malaysia. Segmen terbaru kini dilancarkan! Tujuan segmen ini diadakan untuk beramah mesra sesama blogger. Yang tak kenal, kini boleh berkenal-kenalan. Menambah rakan maya. Yang bestnya segmen ini menyediakan hadiah menarik buat pemenang bertuah!

HADIAH:
Tafsir pimpinan Ar Rahman kepada pengertian Al Quran
Jam tangan 2x
Dress
Fridge magnet 2x

Segmen Jom Beramah Mesra dianjurkan oleh Yumida dan ditaja bersama blogger Mselim, Tri Globe Dynasty, Bifa’s Vendor & Pena Bulu Ayam.

TAMAT: 21 FEBRUARI 2014 – Jam 11.59 malam

pemenang first ga by cik garam

pong..pong..pong..tumpang lalu..kali ni cik garam nak umum kan pemenang first ga by cik garam..
huh cpe ye??teka2..huhuk..jeng2 pemenang ny adalah ...
..
..
..
..
...
..
..








































http://theonlygirl98.blogspot.com/2014/01/segmen-simple-giveaway-by-cik-garam.html




huh kpada pemenang
sila isikan maklumat di bawAH
nama:
no.telefon;

hhuh pastu hantar kt pesanan di facebook
disini>>>https://www.facebook.com/maznah.matzin1

untuk yg jd bloglist,.cik garam x senarai kn..tapi cik garam akan letak terus sebagai bloglist..huh lau nak taw.. t singgah2 la lihat di blog cik garam..ok..terima kasih skali lg..untuk pemenang..dan peserta yg join segmen ni..