Saturday, March 8, 2014

Khaullah Al-Azwar Al-Khindi

Tertarik aku ingin mngenali seorang wanita..namanya begitu megah dalam sejarah..siapakah beliau? Beliau la Khaullah Al-Azwar Al-Khindi. Wanita yang cukup hebat,mempunyai sifat keberanian ,kepahlawanan dan ketangksan menunggang kuda .

orangnya tinggi dan tidak ada yg kelihatan kecuali dua matanya. seluruh tubuh khaullah diselubungi dgn kain hitam dan di kepalanya berlilit satu serban hijau. sisi kain serbab itu trjuntai hingga ke dada, lalu dililitkn selebihnya ke belakang..

perkataan takut, bacul dan gentar tidak pernah wujud dalam kamus hidup khaullah.bahkan pada pndapat khaullah, kmatian brlaku di mana2 dan beliau bercita2 untuk mati dgn sbaik baik kematian ,iaitu mati syahid..

khaullah sering berada di hadapan ,bertarung dgn cekap dan pantas, serta penuh membara jiwanya di atas kuda. lagak khaullah seperti seorang lelaki perkasa yg hebat. tidak ada sesiapa pun dpt mnyangka , beliau adalah seorng WANITA..

Khalid Al-walid berasa kagum dgn pejuang wanita hndalan .Khalid Al-walid melihat pejuang berkuda itu menewaskan tentera2 rom ibarat singa garang yg mmbuat prtahanan musuh mnjadi kucar kacir..

ITU ADALAH KEHEBATAN KHAULLAH SEORANG MUJAHIDAH SEJATI,,

No comments:

Post a Comment